Kantinewagens

Kantinewagen met Fries opschrift "Us herte is by jimme". Op de kantinewagen uit Ommen stond "'t Giet ow goed, Bij al wa'j doet. 't Volk van Ommen".

Kantinewagen uit Leeuwarden met Fries opschrift “Us herte is by jimme”. Op de kantinewagen uit Ommen stond “’t Giet ow goed, Bij al wa’j doet. ’t Volk van Ommen”.

Op 31 maart 1948 schreef Jan van Trigt: “Van het verhaal van die kantinewagens blijkt niet veel waar. De wagen van N.I.W.I.N. [Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië] Gouda heeft al goede dienst gedaan bij het vertrek van 7 R.S. Een andere is er niet, of het zou die gammele kar moeten zijn, die voor 8 R.S. bestemd is en door Welfare hier terecht geweigerd. Dat zelfde ding stond ons juli 1946 in Boeleleng op te wachten, een hoop oud roest“.

Ansichtkaart voor actie kantinewagen in Vlaardingen

Ansichtkaart voor actie kantinewagen in Vlaardingen met getekende koffiekopjes en het stuur aan de rechterkant

De Nederlandse militairen in Nederlands-Indië richtten overal waar ze min of meer permanent verbleven kantines in, met weinig middelen en veel toewijding, fantasie en improvisatietalent. Maar als ze op pad waren was een mobiele kantine met koffie, thee, frisdrank, gevulde koeken en wat dies meer zij natuurlijk zeer welkom.

Actie kantinewagen in Soest met luidsprekerwagen en dames met collectebussen

Actie kantinewagen in Soest met luidsprekerwagen en dames met collectebussen

"Korporaal J. Janssen" schreef op 3 juni 1947 een verhaal in de Echo van het Zuiden om de inwoners van Waalwijk over te halen geld te geven voor een kantinewagen

“Korporaal J. Janssen” schreef op 3 juni 1947 een verhaal in de Echo van het Zuiden om de inwoners van Waalwijk over te halen geld te geven voor een kantinewagen

Nederlandse steden en dorpen ondernamen – daartoe gestimuleerd door de N.I.W.I.N. – acties om aan “onze jongens” een door de burgerij geschonken kantinewagen beschikbaar te stellen. Er werd een oproep gezet in de plaatselijke krant en op de actiedag verscheen er een luidsprekerwagen van de N.I.W.I.N., die de collectanten straat na straat ondersteunde bij het ophalen van de gulle gaven.

Symbool Wimpy Welfare

Symbool Wimpy Welfare

De kantinewagens werden in Nederland aangeschaft, klaargemaakt en naar Nederlands-Indië verscheept, waar ze blijkbaar door de Welfare in ontvangst werden genomen. Later ontstond de CADI (Cantinedienst), die de soldaten in de kazerne en te velde met verfrissingen en versnaperingen ondersteunde. Wie als militair in het leger diende zal er met genoegen aan terugdenken.

Apeldoornse kantinewagen op bezoek bij 1-9 RI, het Friese bataljon

Apeldoornse kantinewagen op bezoek bij 1-9 RI, het Friese bataljon

Meer hierover lezen? Zie: NIWIN: ‘Ons hart is bij u’.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s