Vonno & Vonno

Jan en Bets van Vonno

Jan en Bets van Vonno

Twee broers, die samen in de oorlog onderdoken: dat kwam wel vaker voor. Maar dat ze zich kort na de oorlog in 1945 als oorlogsvrijwilligers aanmeldden, samen als soldaat werden opgeleid en ook samen naar Nederlands-Indië gingen, is behoorlijk uitzonderlijk. En dat geldt helemaal, omdat ze ook nog eens allebei chauffeur werden en beiden in juli 1948 weer gezond en wel in Nederland terugkeerden.

Ze kwamen uit Almelo, uit een gezin dat naast de broers bestond uit vader, moeder, een oudere zus en een jonger broertje. Als ze op 29 november 1945 van de Van Horne kazerne in Weert naar Indië vertrekken is Bets (Albertus), de oudste van de twee, 22 jaar oud en Jan pas 19 jaar. Bets van Vonno wordt chauffeur bij de Ondersteuningscompagnie van 8 RS en Jan krijgt net zo’n baan bij de Bataljonsstaf van 8 RS. Beiden voetballen ze in het bataljonsteam, Jan als keeper.

Het gezin Van Vonno in 1945, vlnr: vader Jan, zus Rieki, broertje Gerrit, Jan, moeder Femia en Bets.

Het gezin Van Vonno in 1945, vlnr: vader Jan, zus Rieki, broertje Gerrit, Jan, moeder Femia en Bets.

oorlogsvrijwilligerIneke de Graaf-van Vonno, dochter van Jan, vertelt: “Mijn vader Jan en zijn broer Bets hebben samen ondergedoken gezeten. Snel na de bevrijding zijn ze als oorlogsvrijwilliger naar Weert gegaan. Dat mijn vader oorlogsvrijwilliger werd heeft veel voeten in de aarde gehad. Zijn vriendin (mijn moeder) was sterk antimilitaristisch, ze droeg het gebroken geweertje.

gebroken geweertje met zon

Zij kwam tijdens de oorlog met een groep van de JGOB (de Jeugd Geheelonthouders Bond) kamperen bij de boer waar mijn vader ondergedoken zat, in Rijssen. Daar hebben ze elkaar leren kennen. Mijn moeder was het er helemaal niet mee eens, dat mijn vader zich aanmeldde als oorlogsvrijwilliger. Hoe dat met Bets en zijn vriendin zat weet ik niet.

Het 8 RS elftal in Manado. Vlnr staande: Joost, Eddy Groenhof, Aarts, Theo, Bets van Vonno, Frits, Wim Fikken, Ger en de rooie Vonk. Zittend: Sjeuk Wuts, Jan van Vonno (keeper) en Frans. Sportleider Floris Smit. Manado, juni 1946.

Het 8 RS elftal in Manado. Vlnr staande: Joost, Eddy Groenhof, Aarts, Theo, Bets van Vonno, Frits, Wim Fikken, Ger en de rooie Vonk. Zittend: Sjeuk Wuts, Jan van Vonno (keeper) en Frans. Sportleider Floris Smit. Manado, juni 1946.

De broers zijn steeds samen geweest. Na hun terugkeer uit Indië lukte het moeilijk om werk te vinden. Mijn vader is uiteindelijk bij de chemische stomerij Palthe in het middenkader terecht gekomen en Bets was marktkoopman in stoffen. Daarnaast is Bets zijn vader begin jaren ’50 opgevolgd als gemeenteraadslid voor de PvdA in Almelo. Dat is hij bijna de rest van zijn leven geweest. Sinds hun terugkeer trokken ze veel met z’n vieren op. We hebben ook wel samen gekampeerd, maar dat was na ongeveer 1960 wel voorbij, hoewel de broers elkaar nog wel veel opzochten. Ze hebben beiden nog gevoetbald bij Rietvogels in Almelo. En helaas zijn ze ook praktisch gelijktijdig in april 1985 overleden“.

Voor het bat.-bureau in Denpasar - Bali, Voorop: vlnr Jan van Trigt, Joop Huijsmans. Naast zittend: Broer Bolk, vlnr in de wagen: Piet Buysrogge, Eddy Groenhof en Jan van Vonno, oktober 1946.

Voor het bat.-bureau in Denpasar – Bali, Voorop: vlnr Jan van Trigt, Joop Huijsmans. Naast zittend: Broer Bolk, vlnr in de wagen: Piet Buysrogge, Eddy Groenhof en Jan van Vonno, oktober 1946.

In Duizend Dagen Indië schreef Jan van Trigt op 6 oktober 1946 op Bali: “In razende vaart gaat het richting vliegveld. Jan Vonno achter het stuur, op twee wielen de bocht door”. Blijkbaar had de toen 20-jarige soldaat-chauffeur Jan van Vonno een pittige rijstijl.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vonno & Vonno

  1. brugtgerben zegt:

    Mooi vooral omdat mijn vader erbij staat.Prachtig verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s