Scheepspraet

Het boekje 'Scheepspraet'

Het boekje ‘Scheepspraet’

Scheepspraet is de titel van het boekje, dat naar Nederlands-Indië reizende militairen vanaf 1947 uitgereikt kregen. Zo informeerde de Legervoorlichtingsdienst ze over het leven aan boord en het komende verblijf in de tropen.

Schepen waren belangrijk voor de strijd in Indonesië: grote hoeveelheden militairen en materieel werden er duizenden kilometers mee vervoerd naar hun tropische bestemming. Ze werden ermee verplaatst van de ene naar de andere locatie, de schepen namen pakketjes en post voor de soldaten mee, ze voerden verse troepen aan om de veteranen af te lossen en – misschien wel het allerbelangrijkst – ze brachten de militairen na verloop van tijd weer terug naar huis.

De nu volgende foto’s geven een beeld van de schepen die voor Jan van Trigt en zijn maten van 8 RS een grote of kleine rol speelden. Erbij staat telkens een kort citaat uit Duizend Dagen Indië, met de datum waarop het werd opgeschreven.

Majoor Van Raalte, tweede van links, op 30 november 1945 op weg naar Engeland, in Oostende aan boord van HMS Prince Charles

Majoor Van Raalte, tweede van links, op 30 november 1945 met 8 R.S. op weg naar Engeland, in Oostende aan boord van HMS Prince Charles

Over de loopplank, op de ‘Prins Charles’. Na aankomst in Dover op de trein naar het kamp in Aldershot, Ramillies Barracks (van Oostende naar Dover, 29 november 1945).

Alcantara

Alcantara

(…) flink ding met de naam ‘Alcantara’ Belfast. 14.30 uur vertrokken, Wilhelmus gezongen (van Southampton naar Singapore, 31 december 1945).

Nieuw%20Amsterdam

Nieuw Amsterdam

We slapen ’s avonds op de rede van de stad voor het eiland Wight, naast de Nieuw Amsterdam die met 3500 gerepatrieerden ligt te wachten (aan boord van de Alcantara, 31 december 1945).

Volendam

Volendam

We passeren de ‘Volendam’, geschut aan boord, we zijn nog in oorlog (aan boord van de Alcantara, 8 januari 1946).

Oranjefontein

Oranjefontein

Om half vier gaat de stoomfluit (…). Daar passeert op 50 meter afstand de ‘Oranjefontein’, met vracht en evacués uit Java (aan boord van de Alcantara, 12 januari 1946).

Johan van Oldenbarneveld

Johan van Oldenbarneveld

Gisteren een mooie ontmoeting, de ‘Johan van Oldenbarneveld’ tegengekomen met 200 evacués aan boord (aan boord van de Alcantara, 19 januari 1946).

Hr. Ms. Van Galen

Hr. Ms. Van Galen

We zien de ‘Jan van Galen’ (…), hij seint met de lamp en onze boodschap gaat terug (aan boord van de Alcantara, 22 januari 1946).

De Thedens aan de kade in Singapore, 8 maart 1946.

De Thedens aan de kade in Singapore, 8 maart 1946.

Vandaag zijn 600 man met de ‘Thedens’ naar onbekende bestemming vertrokken. Onder gejuich van ons, achterblijvers (Singapore, 9 maart 1946).

Liberty ship

Liberty ship

In Sorong gaat alles nog steeds naar wens, men is er druk met screenen van Jappen, die met Liberty ships naar huis gaan (in Manado (Celebes), 28 mei 1946).

Landing Craft Infantry (L.C.I.)

Landing Craft Infantry (L.C.I.)

Alles gaat aan boord van de L.C.I. [Landing Craft Infantry] het ding zit tot aan de nok toe vol (in Benoa (Bali), 25 oktober 1946).

Boissevain

Boissevain

Door de Brigade worden twee uit steen gehouwen beelden aan de Boissevain aangeboden, voor de vlotte en coulante bediening. Het zijn aardige dingen (aan boord van de Boissevain, 27 oktober 1946).

Plancius

Plancius

De ‘Plancius’ kwam langszij en stootte door de storm op onze schuit, bijna de statietrap versplinterd (aan boord van de Boissevain, 28 oktober 1946).

46-10-28 LST ontscheept in Palembang

46-10-28 LST ontscheept in Palembang

Dan aan boord van de L.S.T.’s [Landing Ship, Tank] die ons naar Palembang zullen brengen (aan boord van L.S.T., 28 oktober 1946).

De Piet Hein op de Moesi in Palembang

De Piet Hein op de Moesi in Palembang

23.00 uur. Vuur van de Piet Hein (Palembang (Sumatra), 1 januari 1947).

Higginsboot op de Moesi

Higginsboot op de Moesi

Terug met de Higginsboot van Hoffies. Goed ding en daarmee is hij helemaal alleen van Batavia gekomen. Een prestatie! (Pladjoe (Sumatra), 12 mei 1947).

Kota Baroe

Kota Baroe

Vanmorgen aankomst van de ‘Kota Baroe’ met twee bataljons aan boord. 4-1 R.I. en 4-4 R.S. Ik ga er op de motor van Teun naar toe (Pladjoe (Sumatra), 21 juni 1947).

Pont over de Moesi, Palembang

Pont over de Moesi, Palembang

De pont over de Moesi is overgenomen door de militaire macht en niemand die er bezwaar tegen maakt. Anders konden ze het ding wel eens laten zinken als we het juist hard nodig hebben (Pladjoe (Sumatra), 29 juni 1947).

De USS Renville

De USS Renville

De commissie op de ‘Renville’ had enigszins resultaat. Er is alweer een cease-fire afgekondigd (Lahat (Sumatra), 17 januari 1948).

Van Outhoorn

Van Outhoorn

De ‘Van Outhoorn’ wordt volgestopt met onze bagage en wij gaan er na aankomst in Kertapati (…) eveneens op (Kertapati (Sumatra), 9 juni 1948).

Indrapoera

Indrapoera

We rennen van bakboord naar stuurboord, overal is wat te zien. Langs alle plaatsen staan mensen op de kade, heel vroeg in de morgen al gekomen om toch vooral de ’Indrapoera’ maar te zien opstomen. Vlaardingen is in zicht (van Tandjong Priok naar Rotterdam, 27 juli 1948).

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s