De gevallenen van 8 RS

Begrafenis van een gevallen Stoter in Lahat, 1947

Begrafenis van een gevallen Stoter in Lahat, augustus 1947

Achttien gevallenen was de trieste score bij de thuiskomst van 8 RS in juli 1948. Wanneer, waar en waardoor waren zij gevallen? Waren het vooral de militaire acties die slachtoffers eisten of waren er andere oorzaken? Vielen de meeste slachtoffers bij de eerste politionele actie of misschien wel juist ervóór of erna?

De gevallenen van 8 RS

De gevallenen van 8 RS

Van de 18 gevallenen vielen de meeste slachtoffers op Sumatra: 14 van de 18, gelijk verdeeld over Palembang en omgeving (7) en Lahat en omgeving (7). De overige 4 doden vielen in Malakka en op Nieuw-Guinea, Celebes en Bali.

Niet alleen slachtoffers bij gevechtsacties

Niet alleen slachtoffers bij gevechtsacties

Van de gevallenen waren er 15 soldaten en korporaals, 2 onderofficieren en 1 officier. Alle compagniën hadden een of meer doden te betreuren, de 5e en de Stafcompagnie elk 1 dode, de 1e en 3e Compagnie 2 doden, de 2e en de Ostcompagnie 3 doden en de 4e Compagnie zelfs 6 doden.

De graven van de soldaten Benne, Leegwater en Courtens

De graven van de soldaten Benne, Leegwater en Courtens in Lahat, augustus 1947

De meest voorkomende oorzaak van het overlijden is militaire actie; dit geldt voor 8 van de 18 gevallenen. Alle andere oorzaken hebben dus bij elkaar een grotere omvang dan de militaire acties. Het gaat hier om ongevallen (5), ziekte (2) en ruzie, zelfmoord en onbekende oorzaak (alle 1).

 Jan Marinissen kreeg een brug in de omgeving van Lahat naar zich vernoemd. Hij is de enige gevallene van 8 RS van wie we de doodsoorzaak niet kennen.

Jan Marinissen kreeg een brug in de omgeving van Lahat naar zich vernoemd. Hij is de enige gevallene van 8 RS van wie we de doodsoorzaak niet kennen.

Duizend Dagen Indië

Duizend Dagen Indië

Opvallend is, dat er geen enkel slachtoffer te betreuren viel bij de grootschalige eerste politionele actie (21 juli – 5 augustus 1947)*. Vóór de eerste politionele actie vielen er 11 slachtoffers, daarna 7. Er vielen 7 dodelijke slachtoffers in 1946, 11 in 1947 en geen enkele in 1948.

In Duizend Dagen Indië wordt van vrijwel alle gevallenen van 8 RS beschreven hoe zij aan hun einde zijn gekomen.

* 8 RS werd vóór de tweede politionele actie gerepatrieerd

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s