What’s in a number?

Jan van Trigt (links) met z'n maten in Aldershot

Jan van Trigt (links) met z’n maten in Aldershot

Shakespeare vroeg het zich al af: ”what’s in a name?”. Maar hoe zat het nu toch met de omnummering van het onderdeel waartoe Jan van Trigt behoorde van 4e naar 8ste bataljon Stoottroepen? Hij schrijft daarover in ‘Duizend Dagen Indië’ in zijn allereerste notitie van 28 november 1945: “Ik ga nu met 8 R.S. in zee, zo zal het later heten. Nu heet het nog het 4e en is, na het 1e en 3e, het bataljon van de Stoottroepen dat naar Indië gaat om daar vrede, gerechtigheid en vrijheid te brengen”. Kennelijk heeft hij de tekst later aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Maar waarom dat nieuwe nummer en wanneer ging het in?

Stoottroepen 1944-1984

Stoottroepen 1944-1984

Het boek ‘Stoottroepen 1944-1984’, samengesteld door de sectie Militaire Geschiedenis van de Landmachtstaf, meldt daarover (op blz. 75-76): “Op 9 mei 1946 arriveerden de eerste dienstplichtige Stoters in de Generaal Snijderskazerne te Nijmegen. Omdat dit bataljon evenals de overige bataljons van de 1e Divisie het nummer 3 zou dragen, moesten met uitzondering van 1-RS de overige bataljons Stoottroepen opnieuw worden genummerd. Het derde, vierde en vijfde bataljon Stoottroepen werden herdoopt in respectievelijk het zevende, achtste en negende bataljon Stoottroepen”.

8 RS in actie op Sumatra

8 RS in actie op Sumatra

Wat er gebeurde met de nummering van de bataljons is duidelijk genoeg. Maar de reden van die omnummering wil – ook na diverse malen herlezen – maar niet duidelijk worden. Verschillende bataljons, alle met het nummer 3…? En waarom niet gewoon doorgenummerd: de oudere onderdelen de lagere en de nieuwere onderdelen de hogere nummers? Wel zo logisch. Het lijkt op een bureaucratische maatregel om de nummering bij de 1e Divisie “netjes kloppend” te krijgen.

Duizend Dagen Indië

Duizend Dagen Indië

Voor Jan van Trigt – die toen in Manado, op Celebes was – betekende het, dat zijn bataljon zo’n acht maanden na de oprichting een ander, hoger nummer kreeg. Was er een emotionele reactie daarop, voelde men zich achteruitgezet, of werd het nieuws schouderophalend geïncasseerd? Van het gevoel achtergesteld te zijn blijkt helemaal niets in ‘Duizend Dagen Indië’, de omnummering wordt zelfs niet genoemd. Slechts de in het boek opgenomen ‘Korpsgeschiedenis 8 R.S.’ begint met de vaststelling: “Het (…) 8e bataljon van het Regiment Stoottroepen draagt haar tweede naam”, zonder daar nader op in te gaan.

Het reizende bataljon

Het reizende bataljon

In het voorwoord en de inleiding van ‘Het reizende bataljon’ door P. de Kam is gelijk al sprake van “het 8ste bataljon Stoottroepen”. De tekst van het boek spreekt over het IVe bataljon Stoottroepen, tot het beklag van bataljonscommandant A.J. Van Raalte bij de Minister van Oorlog aan de orde komt, gedateerd 2 juni 1946, waarin hij zich noemt: “Commandant van het VIIIste bataljon Regiment Stoottroepen”. Verder komt de omnummering in het boek niet aan de orde.

De bataljonsvlag van IV / VIII RS

De bataljonsvlag van IV / VIII R.S.

Het bataljon wordt na de omnummering op verschillende manieren aangeduid: meest als 8 R.S., maar ook als VIII-RS, 4 (8) RS of (IV) 8-RS. Als er door de omnummering al een gevoel van achterstelling geleefd heeft, dan is dat in elk geval niet zo sterk geweest, dat het “de boeken” gehaald heeft. Waarvan akte.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s