Gadja Merah

Lt. kol. Mollinger, commandant van de Y-Brigade, salueert

Lt. kol. Mollinger, commandant van de Y-Brigade, salueert

Demon Y-brigade

De demon, embleem van de Y-Brigade

Op 20 juli 1946 (volgens andere bron: 25 juni 1946) werd op Bali de Y-Brigade opgericht onder commando van lt. kol. Mollinger. Hierin werd het Stoottroepen-bataljon 8 RS, waartoe Jan van Trigt behoorde, samengevoegd met 7 RS en twee KNIL-bataljons, X Bat. Inf. en XI Bat. Inf. Deze KNIL-bataljons bestonden uit militairen, die in Japanse krijgsgevangenkampen in Thailand onder zware omstandigheden aan de beruchte Birma-spoorlijn hadden gewerkt. Ondanks hun vaak slechte lichamelijke en geestelijke toestand werden de ex-krijgsgevangenen opnieuw gekeurd, bewapend en getraind en naar Nederlands-Indië gestuurd. Hun symbool was de rode olifant (Gadja Merah), afgeleid van de witte olifant, een nationaal symbool in Thailand.

Carrier met teken van Gadja Merah (rode olifant), in de benteng, Palembang, januari 1947

Carrier met teken van Gadja Merah (rode olifant), in de benteng, Palembang, januari 1947

De rode olifant van de Gadja Merah

De rode olifant van de Gadja Merah

In ‘Duizend Dagen Indië’ schrijft Jan van Trigt soms bewonderend, soms kritisch over de Gadja Merah. Op 23 juli 1946: “Die kerels met hun rode olifant op het grijze veld zien er anders goed uit. Die sergeants van het KNIL die aan boord stappen zien eruit of ze zo uit de wildernis komen (…). Het is ze aan te zien, dat ze een zwaar jungleleven achter de rug hebben. Met hen is het beter eten dan vechten, geloof ik”. Op 3 december 1946: “De Gadjah Merah is ook present en schiet als razenden. Totaal geen vuurdiscipline. Drie houders leeg op een rood-witte vlag“.

Meer weten over Gadja Merah? Kijk eens op Het Depot.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gadja Merah

 1. J.Meijer zegt:

  Dank voor bovenstaand artikel. Heb ik iets meer bewijs van de onverschrokkenheid van de Gadjas. Voor de oorlog was mijn vader milicien wachtmeester en diende bij A 1 veld (artillerie)
  o.a. begin maart 42 op de Wonokromo brug in Soerabaja. Hij heeft de overgave op 8 maart als iets verschrikkelijks beschouwd. Na Burma en Thailand kwam hij na 15 augustus in de Gadja Merah terecht en werd daar klaargestoomd om naar Bali te gaan.
  Hij werd echter geveld door een zware longontsteking, meen ik. Door de flinke periode van opknappen mocht hij niet met de eerste groepen mee naar Bali, zeer tot zijn spijt.
  Hij wilde niet stilzitten en kwam in de Gadja Poetih terecht. Als kwartiermeester kwam hij als een van de eerste Knillers via Batavia in Soerabaja terecht.

  Met vriendelijke groet,

  Jerry Meijer – trotse zoon van een Knil-militair: Herman Meijer 1921 – 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s