Afscheid van Sumatra: een luchtdoop, luchtfoto’s en een crash

De sergeant-vlieger Van Galen voor Piper Cub R-339

Op 30 april 1948 nam 8 R.S. afscheid van Sumatra met een beëdiging, een wapenschouw, de commando-overdracht en een parade. Alle eenheden die 8 R.S. hadden ondersteund namen deel. Jan van Trigt greep zijn kans om voor ‘De Opregte Stoot-roeper’ vanuit een Piper cub luchtfoto’s van de parade te maken en tegelijk z’n luchtdoop te ondergaan.

De luchtfoto die Jan van Trigt van parade maakte

De luchtfoto die Jan van Trigt van de parade maakte

Hij schrijft: ‘Mijn man was vandaag de sergeant-vlieger Van Galen, 19201233 17 Varwa* VB** 12 Palembang, met wie ik de lucht in wou. Ik maakte eerst een foto van hem, om een goeie beurt te maken, en toen was de tijd gekomen hem te vragen me mee te nemen’. Het lukte. Zo’n 3 kwartier werd hij boven de parade rondgevlogen in een formatie met drie Piper cubs. Met een raar gevoel in z’n maag en een vol fotorolletje kwam hij weer aan de grond. Opgelucht.

Army Co-operation bij de Militaire Luchtvaart in Indië 1946 – 1950

In het boek ‘Army Co-operation bij de Militaire Luchtvaart in Indië 1946 – 1950’ komt een vaandrig-vlieger J.B.J. van Galen voor, die echter pas vanaf september 1948 te Palembang diende. Was dit misschien dezelfde persoon, die in de tussentijd elders een officiersopleiding volgde? Op 21 januari 1949 vloog deze Van Galen met hetzelfde toestel als waarmee Jan van Trigt was rondgevlogen – de R-339 met een passagier, de soldaat J. Kruitbos van 4 R.I. Tijdens deze vlucht ontplofte een meegevoerde handgranaat en stortte het toestel neer bij Boengamas, nabij Lahat. Beiden kwamen om het leven.

* VARWA = Verkenning en Artilleriewaarneming, ** VB = vliegbasis

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s