Oliebollen en chocolademelk

Oliebollen en chocolademelk“Pa, bij gelegenheid wilt u misschien bij “de Tijd” wel even opgeven, dat er voortaan niet meer geadresseerd wordt aan 3e Comp, maar aan Welfare O-Officier VIII R.S.“, schreef Mat Boin op 15 december 1946 in een brief naar zijn ouders. Hij was net overgeplaatst van de 3e compagnie van 8 RS naar de dienst Welfare van het bataljon, gericht op het welzijn van de militairen. Verder schreef hij: “In Palembang nu alles rustig (…). We zijn druk met de voorbereidingen voor de Kerstdagen en Oudejaarsavond”.

Op 31 december 1946 schrijft Jan van Trigt in Duizend Dagen Indië: “Oliebollen eten en chocolademelk in de kantine. De gezelligheid begint om half negen. De benteng*-band speelt weer goed (…). Tegen twaalf uur komt de overste op de planken en vertelt dat het jaar 1946 voorbij is. Goed nieuws! Even later Thomasvaer en Pieternel, die de geschiedenis van het bataljon vertellen. Niet slecht. (…) 2000 oliebollen gebakken, die smaken best”.

Gezelligheid en ontspanning dus, dankzij de Welfare. Mat Boin en Jan van de Berg speelden Thomasvaer en Pieternel, gekleed in Balinees kostuum. In de dagen daarvoor waren er een dode en een zwaargewonde gevallen bij schietincidenten en in de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar zou de slag om Palembang in volle hevigheid losbarsten.

*benteng = fort; het fort in Palembang waar 8 RS toen gelegerd was

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s