Niet ongerust maken

Mat Boin bij een reünie in 1955; hij is de zesde van links

Mat Boin bij een reünie in 1955; hij is de zesde van links

Leon Boin schreef: “Wat leuk om mijn vader Martin (“Mat”) Boin te ontdekken op deze foto. Mat is in januari 1990 overleden. 8 RS en Indië speelden een grote rol in zijn leven”. Mat Boin was een van de maten van Jan van Trigt bij 8 RS. Zijn naam komt in Duizend Dagen Indië vaak voor en ook na terugkeer in Nederland hielden Mat en Jan contact met elkaar in de reünie-commissie van 8 RS.

tekstfragment pag 62Op 25 juli 1946 stuurde Mat Boin een brief naar zijn ouders. Daarin een van-dag-tot-dag verslag van zijn belevenissen van 15 tot en met 25 juli 1946, toen 8 RS zich met de Plancius van Manado op Celebes verplaatste naar Bali. Ook Jan van Trigt beschrijft deze periode gedetailleerd. De data en de feiten stemmen overeen, maar er is een opvallend verschil in de beschrijving van zondag 21 juli 1946, toen het bataljon een tussenstop in Makassar maakte.

Foto vanaf de Plancius genomen, haven van Makassar op 20 juli 1946

Foto vanaf de Plancius genomen, haven van Makassar op 20 juli 1946

Jan van Trigt schrijft: “Om 1 uur word ik wakker gemaakt door de dokter. Direct de papieren van sgt. N. Buys. Nico van de 5e cie. Hij is doodgeschoten. Een koud bad valt over me heen. Nico dood? Waarom, wanneer, waardoor?”. Wat was er gebeurd? Op zaterdag de 20e waren er ’s avonds spanningen ontstaan tussen de Stoters en oud-Indischgasten. De KNIL-militaire politie trad op, waarbij een dodelijk schot Nico Buys trof (bron: Het reizende bataljon, P. de Kam).

briefbali02 fragment

Kendari werk (zilver)

Kendariwerk (zilver)

In de brief van Mat Boin niets daarover, maar slechts: “’s Zondagsavonds nog even verschillende toko’s (winkeltjes) bezoeken. Kochten z.g. kendariwerk, wat alleen in Makassar gemaakt wordt. Het is zuiver handwerk (zilver). De Chinees hangt de olielamp in de toko een beetje hoger, want Wim stoot z’n hoofd ertegen”. Wim is broer Wim Boin, die commandant was van de bataljonspolitie van 8 RS. Natuurlijk moeten de broers weet gehad hebben van het incident. Maar ze wilden Pa en Moe niet ongerust maken en zwegen er dus over.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s