Veel waardering voor 3e Eskadron Pantserwagens

Gezamenlijke actie richting Charitas hospitaal van 8 RS en het 3e Eskadron Pantserwagens bij de slag om Palembang, januari 1947

Gezamenlijke actie richting Charitas hospitaal van 8 RS en het 3e Eskadron Pantserwagens bij de slag om Palembang, januari 1947

Tijdens de eerste politionele actie, op 24 juli 1947, schrijft Jan van Trigt: “Twee pantserwagens gaan in volle vaart terug. Zeker wat te doen, die zijn er ook als de kippen bij. Moordstelletje die jongens, passen precies bij onze kerels”. De Stoters van 8 RS hadden veel waardering voor de mannen van het 3e Eskadron Pantserwagens Huzaren van Boreel, die net als zijzelf oorlogsvrijwilligers (OVW-ers) waren.

Humber pantserwagens met 37 mm kanon

Humber pantserwagen met 37 mm kanon (rechts) en Humber scoutcar

Met hun Humber pantserwagens en scoutcars waren de huzaren in de laatste dagen van 1946 in Palembang aangekomen, net vóór de slag om Palembang. Met hun mobiliteit, bepantsering en vuurkracht leverden ze een welkome aanvulling op de mogelijkheden van de infanteristen van 8 RS. Er werd goed samengewerkt tussen de infanteristen en de cavaleristen, ondanks dat daar in hun opleiding geen aandacht aan was besteed.

Humber Scoutcar verkenningsvoertuig

Humber Scoutcar verkenningsvoertuig

Dat de waardering wederzijds was, bleek ook op de reünie van het 3e (plus het 1e en 2e) Eskadron Pantserwagens, gisteren in Amersfoort. Daar werd Duizend Dagen Indië aan de reünisten gepresenteerd.

Meer weten over 8 RS in actie? Ga naar:

Railjeeps

De hotspots van Palembang

De aanval op Soekarame

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Veel waardering voor 3e Eskadron Pantserwagens

  1. AH Birfelder zegt:

    Ik was op zoek naar het ziekenhuis waar ik geboren ben in Palembang. Wist van familie dat het ziekenhuis daar destijds beschermd werd tegen aanvallen van Indonesische zijde. Op de foto bovenaan zie ik staan de slag om Palembang, januari 1947. Ik ben daar geboren in februari 1947. Bijzonder toch wel om de foto te zien. Dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s