Mollinger

Gen. Kruls inspecteert 8 R.S. op 10 mei 1947; naast hem lt. kol. Mollinger

Gen. Kruls (met “korte” broek) inspecteert 8 R.S. op 10 mei 1947; naast hem lt. kol. Mollinger

Mollinger bewertktCommandant van de Y-Brigade, waar 8 RS vanaf 20 juli 1946 deel van uitmaakte, was luitenant-kolonel F. Mollinger. In het boek ‘Opdracht Sumatra’ van J.Th.A. de Man gaat het o.a. over een eerdere baan van Mollinger bij het Korps Insulinde. Dit korps ondernam in de Tweede Wereldoorlog vanuit Ceylon (nu Sri Lanka) geheime acties naar het door Japan bezette Sumatra. Majoor Mollinger was commandant van het Korps Insulinde van 16 juni 1942 tot 16 februari 1943.

Mollinger ondertekent bestand met TRI op 27 januari 1948

Kolonel Mollinger ondertekent bestand met TRI op 27 januari 1948

Op 10 december 1946 schrijft Jan van Trigt: “Ik mag hem niet, die Mollinger. Echt de hielenlikker van Batavia. Hij heeft nog een kans om kolonel of zelfs hoger te worden”; op andere momenten uit hij zich overigens minder vinnig over hem. Cover Opdracht SumatraDe 1.88 m lange KNIL-officier Frits Mollinger was o.a. kaal, drager van de bronzen en zilveren medaille van het Nederlands Olympisch Comité en de bronzen medaille voor zware vaardigheidsproef, geslaagd voor een commando-training en werd in zijn Korps Insulinde-tijd volgens De Man “door de troep op handen gedragen (…). Een uitzonderlijk bekwaam officier”. Op 1 juni 1947 werd hij bevorderd tot kolonel en in 1950 ging hij als generaal-majoor met pensioen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mollinger

  1. diederick zegt:

    Er zijn veel foto´s van Mollinger in het fotoarchief Dienst Legercontacten. Niet onvermeld mag blijven dat hij als majoor KNIL samen met de commandant J.K Meyer na een affaire in Suriname wegens insubordinatie werd berispt en in 1943 werd overgeplaatst naar Australië. Het belette hem en trouwens ook niet Meyer om na 1945 een snelle carriere te maken in Indië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s