“…hij houdt wel van een geintje”

Overste Lindt (1e rij, 3e van links) bij een reünie (vermoedelijk) rond 1960. Wie weet wie er verder op deze foto staan?

Overste Lindt (1e rij, 3e van links) bij de eerste reünie in 1955. Op de 1e rij, 2e van rechts 1e luitenant Jan Hopmans. Wie weet wie er verder op deze foto staan?

Overste Lindt heeft op 4 februari 1947 officieren van de nieuwe divisie* op bezoek: “Als de heren soms een veldoefening willen zien, kan dat gebeuren. Even gebeld (…) en de zaak is voor elkaar. Lindt gaat mee, hij houdt wel van een geintje. (…) Verspreid rukken ze op door het terrein, dat niet te zien is, want het ligt een meter onder de oppervlakte van een moeras. (…) Vijand gezien, meldt de uiterst linkse vleugel. Het tempo wordt verhoogd en even later komt de zaak tot stilstand. (…) Blijf maar staan, als het geen oefening was maar werkelijkheid (…) waren er vier hoofdofficieren het eerst de sigaar. Lindt dekt, de rest kijkt toe. Zij moeten het leren van (…) deze overste die de 56 al gepasseerd is”.

Majoor Lindt spreekt het bataljon toe na aankomst in Palembang

Majoor Lindt spreekt het bataljon toe na aankomst in Palembang

A.A. Lindt was vanaf november 1944 commandant van de kaderschool van de Stoottroepen in de kazerne Rote Erde te Aken, korte tijd later verplaatst naar Vijlen. Per 17 januari 1945 werd hij benoemd tot tijdelijk reserve majoor. Op 1 september 1946 werd hij de tweede commandant van 8 RS. “Recht door zee, hij doet wat hij zegt, fair is hij wel en jofel ook” schrijft Jan van Trigt onder meer over Lindt. Onder zijn commando maakte 8 RS de grootste militaire acties mee, de slag om Palembang en de eerste politionele actie.

Regimentscommandant Bep van Kooten en majoor Lindt , toen nog commandant van de opleidingsschool van de Stoottroepen, op de kazerne in Weert

Regimentscommandant lt. kol. Bep van Kooten en majoor A.A. Lindt, toen nog commandant van de opleidingsschool van de Stoottroepen, op de kazerne in Weert

Toevoeging 18 augustus 2007 (met dank aan het Stoottroepen Museum!):

De foto bovenaan blijkt van de eerste reünie van 8 RS te zijn, nl. uit 1955 (d.w.z. 7 jaar na terugkeer in Nederland). De reünie vond plaats in Helmond en betrof alleen de 3e compagnie van 8 RS. Dat gold ook voor de reünie van 1956 te Hilversum. In 1957 vond de eerste bataljonsreünie plaats in Scheveningen.

*de 7 december divisie

Meer weten over de mensen van 8 RS? Ga naar:

Eddy de voetballer

Aan de vergetelheid ontrukt

Deze is wel goed

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op “…hij houdt wel van een geintje”

  1. Jan J. Hopmans zegt:

    Voorste rij, tweede van rechts mijn vader Jan Hopmans. Onzeker wat zijn militaire rang was in 1955, 1ste luitenant/kapitein reserve? Ik weet erg weinig van zijn tijd op Sumatra, hij sprak er niet veel over.

    • In “Het reizende bataljon” door P. de Kam staat J.J. Hopmans (legernummer 200419005) vermeld als pelotonscommandant van het 3e peloton, 3e compagnie van 8 RS. Zijn rang per 1 april 1948 was reserve 1e luitenant. Welke rang hij in 1955 had weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s