Welterusten

Slapen in standees: ruimte was schaars…

Slapen in standees: ruimte was schaars…

Twee citaten uit Duizend Dagen Indië om mee te beginnen. Aan boord van het Britse schip Alcantara, 31 december 1945: “Dezelfde avond nog vertrokken, geen oud en nieuw gevierd voor het eerst sinds jaren, maar geslapen in een hangmat“. Aan boord van de Indrapoera op 21 juni 1948: “Mijn hut wordt aangewezen en blijkt niet zo gek te zijn. Een klein slaapzaaltje, hut 41, voor sergeant-majoors”.

Een stuk doek, gespannen in een raamwerk

Een stuk doek, gespannen in een raamwerk

slapen standeesOp weg naar Indië sliep Jan van Trigt dus in een hangmat. Die hangmatten werden overdag weggehaald, zodat de ruimte voor andere doeleinden – bijvoorbeeld als eetzaal – gebruikt kon worden. Andere schepen kenden het Amerikaanse systeem met ‘standees’, vaste stellages van slaapplaatsen boven elkaar, waarbij elke slaapplaats bestond uit een stuk doek, dat in een raamwerk gespannen was. Op deze schepen waren dus aparte ruimtes nodig voor eten e.d. Ruimte was schaars op de troepentransportschepen, met soms wel 2.000 tot 3.000 soldaten aan boord. In één ruim sliepen soms zo’n 500 of 600 man. Hutten waren voor de geluksvogels en ook daarin sliep men meestal met meerdere personen.

Het boekje 'Scheepspraet'

Het boekje ‘Scheepspraet’

Om het met zoveel mensen aan boord leefbaar te houden waren er strikte regels. Zo was er een vaste dagindeling, mocht er op veel plaatsen niet gerookt worden, werd er geen alcohol geschonken, werd het hele schip dagelijks schoongemaakt en moest er regelmatig corvee gedaan worden, zoals aardappels schillen. De militairen stonden aan boord onder commando van de C.O.T., de Commanderend Officier Troepen. De leefregels werden aan de overvarende troepen uitgelegd in het boekje Scheepspraet.

Meer weten over wat 8 RS zoal meemaakte? Ga naar:

Alzo sprak Jan Soldaat

Gardoehuisje, grondscheet en hemelpiloot

Scheepspraet

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s