De bataljonsvlag

De bataljonsvlag, toen nog van IV RS

De bataljonsvlag, toen nog van IV RS

hijsen van de Nederlandse vlag op de watertoren te Palembang na de acties rond de jaarwisseling 1946-1947

Wordt hier de zwarte Stotersvlag gehesen op Palembangs watertoren?

Maar liefst zes citaten uit “Duizend Dagen Indië”. 11 november 1946: “Vanavond opening van de kantine 8 R.S.* De bataljonsvlag prijkt in volle glorie”. 5 januari 1947: “Op de watertoren wapperen twee vlaggen. Een rood-wit-blauwe en een zwarte met het Stoottroepwapen. Pracht gezicht!”. 7 januari 1947: “De vlag met het Stoottroepwapen op de watertoren is geborduurd door de Papoea’s uit Nieuw-Guinea. We zijn er trots op!”. 8 januari 1947: “Als een bad koud water valt me het zien van de rood-witte vlag** op de watertoren! De zwarte Stoottroepvlag is er weer vanaf, tot een volgende gelegenheid”. 12 mei 1947: “Ik trek er al vroeg op uit om de bataljonsvlag op te gaan hangen tegen de boksring. (…) Fier hangt daar die mooie vlag. Er moeten weer twee plaatsnamen bijkomen, nl. Pladjoe en Palembang, beide in geel op de rode baan”. 27 december 1947: “Kerstmis is voorbij en Kerstmis was goed. (…) ’s Middags gezamenlijke maaltijd van de Stafcie*** in een oude schoongemaakte garage, nu herschapen tot een echte kerstzaal”.

Gezamenlijke kerstmaaltijd van de Stafcompagnie op 26 december 1947, onder de vlag van IV / VIII RS

Gezamenlijke kerstmaaltijd van de Stafcompagnie op 26 december 1947, onder de vlag van IV / VIII RS

Op de bataljonsvlag stonden de locaties Weert, Aldershot, Chaah, Sagil, Menado, Morotai, Hollandia en Halmaheira vermeld en volgens Jan van Trigt moesten daar dus Pladjoe en Palembang bijkomen. Bovenstaande zwart-witfoto maakt duidelijk, dat de vlag drie horizontale banen met drie verschillende kleuren had, waarvan de onderste blijkbaar rood was. Diezelfde vlag is te zien op de foto van het diner, mogelijk met Kerstmis 1947. Op de middelste (witte?) baan staat links IV / VIII****, in het midden vermoedelijk het Stoottroepenwapen en rechts R.S. Naast de bataljonsvlag was er blijkbaar een zwarte vlag met het Stoottroepwapen, die in januari 1947 – tijdens de slag om Palembang – wapperde van de watertoren.

Meer weten over de geschiedenis van 8 RS? Ga naar:

De vlag uit de snoepwinkel

De landing 8 RS in Palembang

What´s in a number?

* 8e bataljon van het Regiment Stoottroepen, ** vlag van de Republiek Indonesië, *** de stafcompagnie van 8 R.S., **** het 4e bataljon, later omgenummerd tot 8e bataljon

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s