NIWIN: ‘Ons hart is bij u’

Neem zijn kerstpakket voor uw rekening

Neem zijn kerstpakket voor uw rekening

‘Toch een groot gebaar van ons volk, valt me 100% mee. Er is heel wat voor nodig geweest al die pakketten klaar te maken’, schrijft Jan van Trigt op 20 december 1946 over de NIWIN-kerstpakketten.

NIWIN was een organisatie voor de welzijnszorg onder de militairen in Indië. ‘Ons hart is bij U’ was haar slagzin en ‘Neeltje Niwin’ het symbool. Het was een samenwerkingsverband van organisaties zoals Band Nederland-Indonesië, Thuisfront Humanitas, Katholiek Thuisfront, Limburgs Thuisfront, Protestants Interkerkelijk Thuisfront en de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers. Er waren plaatselijke comités, overkoepeld door een Centraal Bureau. Prins Bernhard was de voorzitter van het NIWIN-Comité.

OK sigaretten van NIWIN

OK sigaretten van NIWIN

NIWIN zamelde geld in en zorgde voor tijdschriften, sportartikelen, boeken en films voor de troepen, verstrekte sigaretten, chocolade e.d. en organiseerde programma’s voor ontwikkeling en ontspanning. Men verzorgde kerstpakketten en vanaf juni 1949 ook de zogenaamde rimboekisten, met sport- en spelartikelen voor de militairen op de buitenposten. Zie het filmpje over het klaarmaken van de kerstpakketten..

De violist Willem Noske treedt op in de openlucht

De violist Willem Noske treedt op in de openlucht

Er werden honderden artiesten uitgezonden ter verpozing van de strijdkrachten, zowel ‘serieuze’ als meer populaire artiesten. Enkele namen: Cora Canne Meijer (zangeres), Willem Noske (viool), George van Renesse (piano), het Miller sextet, het Röntgen strijkkwartet, de Skymasters, de Kilima Hawaiians, het Concergebouw trio en diverse cabaretgroepen.

Dec Kilima Hawaiians op toernee

De Kilima Hawaiians op toernee

Meer over NIWIN op de site Het Depot. Zie ook ‘Amusement te velde’.

Meer weten over het thuisfront van 8 RS? Ga naar:

Met de handschoen

Post uit Nederlands-Indië

Niet ongerust maken

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s