Landmacht te water

Higginsboot op patrouille

Higginsboot op patrouille

“Terug* met de Higgingsboot van Hoffies”, schrijft Jan van Trigt op 13 mei 1947 in zijn dagboek. “Goed ding en daarmee is hij helemaal alleen van Batavia gekomen. Een prestatie!”.

Jan Hoffies, een soldaat met zeebenen van de 3e compagnie van 8 RS, kreeg opdracht om 2 patrouilleboten uit Tandjong Priok op te halen. Met nog 11 andere 7 en 8 RS-ers vertrok hij half december 1946 per vliegtuig naar Batavia. Van de havencommandant kreeg hij 2 splinternieuwe Higgingsboten overgedragen met de registratienummers B 039 en B 028. Op 15 januari 1947 vertrokken ze onder commando van Hoffies, de B 039 voorop en de B 028 in haar kielzog. Drie dagen later meerden ze af in Palembang.

Higginsboot op de Moesi

Higginsboot op de Moesi

“Een vreemde zaak”, zegt Hoffies achteraf, “om een onervaren bemanning een dergelijke tocht te laten maken. Maar we hebben het toch maar gepresteerd”. De “landmacht te water” leverde wel een merkwaardig beeld op. Door beide boten werd patrouille gevaren op de Moesi-rivier en zijkanalen. Waar nodig verleenden ze steun aan de landmacht met de Vickers-mitrailleur. Na verloop van tijd ging Hoffies met de B 039 op zee patrouilleren.

Pladjoe aan de overkant van de Moesi

Pladjoe aan de overkant van de Moesi

In juli 1947, aan de vooravond van de eerste politionele actie, namen Hoffies en zijn bemanning tijdens een reguliere overtocht de veerpont over de snelstromende Moesi-rivier onverwacht tijdelijk over. Zo voorkwamen ze mogelijke sabotage. De overname was noodzakelijk, omdat de veerpont van Palembang naar Pladjoe een vitale schakel was in de weg tussen Palembang en de olievelden. De nieuwe Nederlandse bemanning verzorgde drie dagen de overtocht. Troepen en materieel zijn goed aan de overkant gekomen.

Meer weten over 8 RS in actie? Ga naar:

De hotspots van Palembang

Politionele actie 1947

De aanval op Soekarame

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s