Defensiekrant: niet 2 – 0, maar 1 – 1

Halftracks, met rupsbanden achter, had 8 RS niet; wel halftrucks (vrachtwagens).

Een halftrack, met rupsbanden achter

In de Defensiekrant van 26 april 2007 staat een artikel over Duizend Dagen Indië. Een verhaal zoals we het graag hebben: positief met een kritische ondertoon. “Een vaardige pen”, “heel authentieke sfeer” en “een interessant boek” zijn soundbites uit het artikel. Het rondt af met twee vermeende foutjes. Carriër zou zonder trema geschreven moeten worden en halftruck zou halftrack moeten zijn.

Een universal carrier

Een universal carrier

Met de carrier (zonder trema) zit de Defensiekrant helemaal goed, bekennen wij beschaamd. Bij het vernederlandsen zijn we te ver gegaan. Maar de halftruck is een ander verhaal. Zelf hebben wij ook lang het idee gehad, dat halftrack (met een a) de juiste aanduiding zou zijn, tot ons opviel dat er op geen enkele van de honderden oorspronkelijke foto’s een voertuig voorkomt met luchtbanden voor en rupsbanden (tracks) achter. Dus hebben we (begin maart, zie het artikel hierover) contact opgenomen met een ervaringsdeskundige. De heer Veraar, secretaris van de reünistenvereniging van 8 RS, was er destijds zelf bij. Hij was heel beslist: “halftracks hadden we niet, die hadden alleen de mariniers. Wij hadden halftrucks, niet zulke beste vrachtwagens – wij noemden ze koffiemolens – waarmee je zo’n man of 10 kon vervoeren”.

Stoters van 8 RS in een halftruck

Stoters van 8 RS in een halftruck

Halftrucks dus: niet al te grote vrachtwagens, op luchtbanden en zonder bepantsering. En daarmee is de score voor de Defensiekrant niet 2 – 0, maar 1 – 1. Met dank voor de prettige wedstrijd.

Goed kijken en vergelijken op het internet leverde op, dat het hier waarschijnlijk gaat om de Dodge WC-52 3/4 ton Weapons Carrier, waarvan er in de periode 1942-1945 maar liefst een kleine 60.000 werden gebouwd!

Meer weten over het materieel van 8 RS? Ga naar:

Goed zo, vadertje!

Carriers met kippengaas

Landmacht te water

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s