Tommie Ilak: wie het weet mag het zeggen!

Tommy Ilak op het voetbalveld voor het gemeentehuis te Manado, mei 1946

Tommie Ilak op het voetbalveld voor het gemeentehuis te Manado, mei 1946

Tommie Ilak was een joch van een jaar of 8 uit Malakka, dat in 1946 rondzwierf bij de Nederlandse Stoters van 8 RS. Op zoek naar voedsel, wie zal het zeggen? Hij wist een gevoelige snaar te raken bij de Nederlandse oorlogsvrijwilligers, want de Stoters van de 4e compagnie van 8 RS maakten hem hun pleegzoon. Tommie Ilak (kali, maar dan achterstevoren) werd zijn naam en hij ging mee naar Bali en de overige bestemmingen van 8 RS

Generaal Spoor inspecteert Tommy Ilak (de kleinste van de twee jongens)

Generaal Spoor inspecteert Tommie Ilak (de kleinste van de twee jongens)

Ben Daelman (lange Ben) en Tommy Ilak nemen afscheid op 10 juni 1948

Ben Daelman (lange Ben) en Tommie Ilak nemen afscheid op 10 juni 1948

In het dagboek van Jan van Trigt komt Tommie niet voor. Dat is niet zo gek, want Jan hoorde bij de Stafcompagnie en die kon best vele tientallen kilometers verderop gelegerd zijn. Intrigerend is de vraag, wat er van Tommie geworden is. Ging hij met de Stoters mee naar Nederland of bleef hij achter in Indonesië? Is hij opgegroeid tot een evenwichtig mens? Leeft hij nog en waar? Wie het weet mag het zeggen.

Graag een berichtje naar ddi@live.nl als u meer weet over Tommie Ilak!

Briefje van Tommy Ilak

Briefje van Tommie Ilak

3 september 2014:

Toevallig stoten we op informatie over Tommy Ilak op de website van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum, waar de 93-jarige oud-Indiëganger Jan Breetveld (8 RS, 4e compagnie, 1e peloton) vertelt over zijn belevenissen. Hij zegt onder meer: “Op Malakka hadden we een heel bijzondere ontmoeting met een jongetje van een jaar of acht. Tommy IlakWij waren daar gelegerd op een verlaten militair vliegveld en toen kwam ie aanlopen. Hij had geen kleren aan en we vermoedden dat het een weeskind was. Wij hebben hem de naam Tommy Ilak gegeven. Elke dag kwam Tommy langs en kreeg dan eten van ons. Ook hebben we een soldatenpakje voor hem gemaakt. Toen we vertrokken nam ik hem mee in een plunjezak naar Celebes, Bali en Sumatra, maar we moesten hem uiteindelijk achterlaten bij een internaat. Jaren later hoorde ik via een pater uit Heiloo dat Tommy voor onderwijzer leerde. Helaas is er echter nooit meer contact met hem geweest”.

Meer weten over de mensen van 8 RS? Ga naar:

Berkelaars, Wijkers en Texelaars

Eddy de voetballer

Vonno en Vonno

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s