Beelden van landing 8 R.S. in Palembang

LST 1040 landt in Palembang

Op YouTube zijn filmbeelden van de landing van 8 RS in Palembang te zien: een Polygoon filmpje van ruim 1 minuut en niet altijd even duidelijk, maar toch… Nederlandse troepen lossen de Britse militairen af in Palembang, op Sumatra. Voor de monding van de rivier de Moesi  stappen ze over van de troepenschepen Boissevain en Plancius in landingsschepen en varen – begeleid door o.a. de torpedobootjager Van Galen en de korvetten Ceram en Ternate door republikeins (vijandelijk) gebied naar Palembang.

Hr. Ms. Van Galen

Hr. Ms. Van Galen

Daar worden militairen en materieel ontscheept, in drie dagen en zonder incidenten. In Duizend Dagen Indië‘ staat hierover: “28 oktober 1946. De ‘Plancius’ kwam langszij en stootte door de storm op onze schuit*, bijna de statietrap versplinterd, maar alles liep goed af. Dan aan boord van de L.S.T.’s [Landing Ship, Tank] die ons naar Palembang zullen brengen.

46-10-28 Aankomst 8RS in Palembang

Overstappen in landingsschip

Het eerste dat we van Sumatra zien is een boom, midden in het water. Even verder een vissershuisje, ook ver op zee. Dan de oevers, die er uit elkaar liggen. Langzaam gaat het verder. Het schiet niet op, hier en daar zelfs rood-witte vlaggen, hoog in de top van een paal op het land. We verbijten ons en moeten zelfs de wapens onzichtbaar bij ons hebben. Water en nog eens water voor ons, groezelig en vuil.

Ontscheping in Palembang

Ontscheping in Palembang

Dan Palembang en in de nacht erop stappen we aan boord van een andere schuit, die ons naar Pladjoe brengt, waar we in het donker aankomen. De kwartiermakers wachten ons op en we worden in een stel huizen geloodst. Gauw de koffer in. Ruim huis, dat heb ik in de gauwigheid nog wel bekeken. Raar land hier. Alle huizen in het water en op palen, sommige drijven op bamboe langs de oever en het zit er vol sampans [boten] die heen en weer varen”.

Drukte op de wal

Drukte op de wal

Meer weten over Palembang? Ga naar:

Palembang in 1947

De Slag om Palembang

De hotspots van Palembang

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s