Vooroordelen van 60 jaar geleden

Zestig jaar geleden kwam er in Palembang een nieuw bataljon dienstplichtigen aan. Hoe keken de oorlogsvrijwilligers (OVW’ers) van 8 RS tegen hen aan en omgekeerd? En hoe keek men in Nederland tegen de OVW’ers aan? In ‘Duizend Dagen Indië‘ staat daarover het volgende:

“17 maart 1947. Morgen komt een nieuw bataljon aan, het zal waarschijnlijk 4-7 R.I. zijn. Dienstplichtigen, zo bij moeders pappot vandaan, de sneeuwballen nog in de handen. Ik ga wel even kijken als de komst tenminste niet wordt uitgesteld. Soms moeten ze voor de mond van de Moesi blijven liggen, omdat er een geval van nekkramp aan boord is (…).

De Kota Baroe

De Kota Baroe

21 maart 1947. (…) Zo is de ‘Kata Baroe’ van het Palembangs toneel verdwenen. Ze heeft een stel jongens achtergelaten, die hier soldaat moeten worden. Dat schort er nog een beetje aan, maar we hebben niets laten merken. Ruiterlijkheid voor alles. Van onze kant hebben we de jongens zoveel mogelijk gezelligheid gegeven. Zij van hun kant erkenden, dat ze zich in geen geval soldaat voelen. We weten dat ze geen opleiding gehad hebben, maar dat komt allemaal wel terecht. De ‘Kota Baroe’ kwam aan onder de tonen van het volkslied, verder was het stil. Toen vanmorgen om 09.00 uur de schuit wegging met 800 jongens erop, was dat onder luid gejuich. Een bewijs dat de vrijwilligers hen zijn meegevallen. Er gingen in Holland rare verhalen over ons. Avonturiers, waarvan er niet een normaal meer was. Door en door ziek. Eigenlijk om te lachen, maar je wordt er ook treurig van”.

Dat 4-7 R.I. nauwelijks opgeleid was klopte trouwens wel; het onderdeel was op 13 januari 1947 opgericht en vertrok slechts een maand later (op 15 februari) al naar Indië. 4-7 R.I. was onderdeel van de D-divisie, de zogenaamde Palmboom divisie.

Meer weten over diverse legeronderdelen? Ga naar:
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s