Halftracks of halftrucks? En welke scoutcar?

Zo’n 60 jaar na dato een dagboek bewerken levert zo z’n eigen problemen op. Als er in de oorspronkelijke tekst van Duizend Dagen Indië over “halftrucks” gerept wordt en je kent alleen maar halftracks (pantservoertuigen met luchtbanden voor en rupsbanden achter), gaat het dan om een spelfout of niet?

Een halftrack van de Mariniersbrigade

Een halftrack van de Mariniersbrigade

We vroegen het de heer Veraar, secretaris van de reünistenvereniging van het 8e bataljon van het Regiment Stoottroepen. Hij was heel beslist: “halftracks hadden we niet, die hadden alleen de mariniers. Wij hadden halftrucks, niet zulke beste vrachtwagens – wij noemden ze koffiemolens – waarmee je zo’n man of 10 kon vervoeren”.

Vrolijke Stoters van 8 RS in een halftruck

Vrolijke Stoters van 8 RS in een halftruck

Ook was er in het oorspronkelijke dagboek sprake van scoutcars, maar er was slechts één onduidelijke afbeelding van zo’n voertuig beschikbaar. Op zoek dus naar de “juiste” scoutcar. Dus naar het Cavaleriemuseum in Amersfoort.

De "verkeerde"Ford Lynx scoutcar

De “verkeerde” Ford Lynx scoutcar

Daar is een Ford Lynx scoutcar te zien, met de vermelding, dat die in Nederlands-Indië dienst gedaan heeft. Mooi, denk je dan, probleem opgelost. Maar voor de zekerheid toch maar even contact opgenomen met de heer Vinkhuyzen van het Cavaleriemuseum. Die kwam met allerlei boeken over dit onderwerp aan en ook met het telefoonnummer van de heer Gerard van de Laak, die bij de Huzaren van Boreel in Nederlands-Indië gediend heeft.

Humber Scout Car

Deze vertelde, dat ze indertijd met de Humber Scout Car uitgerust waren, naast de Humber 4×4 pantserwagen met 37 mm kanon.

Humber 4x4 pantserwagen met 37 mm kanon (rechts) en Humber scoutcar

Humber 4×4 pantserwagen met 37 mm kanon (rechts) en Humber scoutcar

En bovendien hadden ze – en dat wisten we niet – de “fifteenhundred weight”. Die blijkt officieel Armoured Truck 15cwt te heten: een door GMC (General Motors Company) tussen 1942 en 1945 op grote schaal gebouwde gepantserde vrachtwagen.

Armoured Truck 15cwt

Meer weten over het materieel van 8 RS? Ga naar:

Defensiekrant: niet 2-0 maar 1-1

Kapotte schoenen

Carriers met kippengaas

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s