Duizend Dagen Indië

Jan rookt sigaret

Jan van Trigt

Duizend Dagen Indië is het verhaal dat Jan van Trigt optekende, toen hij in 1945 naar Nederlands-Indië ging met het 8e bataljon Stoottroepen. Tijdens de oorlogsjaren zat hij ondergedoken om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen, raakte betrokken bij het verzet en werd lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij meldde zich aan als oorlogsvrijwilliger, om als 22 jarige, via Engeland en Singapore naar Celebes, Bali en Sumatra te trekken. Een reis die uiteindelijk bijna drie jaar zou duren.

Hij zette vanaf zijn vertrek uit Nederland zijn ervaringen op papier en hield dat vol tot hij terug was, thuis in Rotterdam. Hij beschreef de reis op de overvolle Alcantara, de verschillende karakters van de mannen, de kameraadschap, zijn contacten met de Indische bevolking, de slag om Palembang en de Eerste Politionele Actie op indringende wijze. Zijn persoonlijke belevenissen, het wachten en de verveling, de grote en kleine triomfen en frustraties en het drama van de dekolonisatie wisselen elkaar voortdurend af.

Duizend Dagen Indië is een openhartig dagboek, geschreven zonder blad voor de mond. Het is bewerkt door Inge Wolters—van Trigt (dochter van Jan van Trigt) en Tom Visser.

ISBN-10: 90-5911-513-9
ISBN-13: 978-90-5911-513-2
Nur 680
Geïllustreerd
Formaat 15,5 x 23,5 x 3,5 cm
Omslag Aspekt Graphics
Gouache omslag G.P. Adolfs
Omvang 403 pagina’s
Paperback 24,95 euro
Verschenen in april 2007

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Aspekt. Het is bij de boekhandel of via internetwinkels te bestellen.

Meer weten over het boek? Ga naar:

De Balinese Legong danseres

Rijke en gevarieerde bron

De makers

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Duizend Dagen Indië

 1. Beste mensen,

  Als ik het bovenstaande lees moet ik al meteen een protest laten horen. Want niemand van de oorlogsvrijwilligers van het voormalige IVe Bataljon Stoottroepen zal dat als het slechts 8e Bataljon willen laten noemen. Alsof wij – in plaats van mannen van het eerste uur – worden voorgesteld als nakomertjes. En waarom moet er een wazige foto worden vertoond? Terwijl er honderden scherpe ter beschikking staan?

  Dit wil Charles Destrée (1926) – als bijna enige overlevende – even laten weten, als voormalig korporaal van de 4e compagnie van dat IVe Bataljon Stoottroepen, dat 2 jaar en 4 maanden in vriendschappelijke verhouding met de Indonesische bevolking heeft geleefd. Graag zou ik mijn opmerkingen zien vermeld. Alvast bedankt!

 2. Beste mensen

  Elke dag weer wijzer wordend, betuig ik mijn spijt voor de aanmatigende toon van mijn eerste boodschap.
  Nu wil ik vooral benadrukken hoe niet alleen nuttig, maar ook mooi en emotievol het werk is geweest van een dochter voor haar vader met dit boek.
  Overigens is mijn vraag; heeft iemand een overzichtskaart van het gehele territorium dat de Stoottroepen in Zuid-Sumatra bevrijdden?

  Overigens heb ik al mijn souvenirs van Indonesië, waaronder 432 penseeltekeningen, geschonken aan het archief van het Veteranen Instituut Bronbeek in Arnhem.

  Van harte,
  Charles Destrée.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s